Wat zijn de financiële veranderingen per 1 juli?

Jaarlijks worden er per januari en juli veranderingen doorgevoerd die invloed hebben op jouw financiële huishouding. Wat zijn de veranderingen per 1 juli?

Het eerste half jaar van 2020 zit er weer op, dus gaat er financieel weer het nodige veranderen. Hier kun je baat bij hebben, namelijk door het stijgen van het minimumloon. Andere veranderingen zijn juist in jouw nadeel, zoals stijgende huren. Welke belangrijke veranderingen zijn er doorgevoerd?

Per 1 juli gaat het minimum maandloon voor een werknemer vanaf 21 jaar oud naar 1.680 euro. ​

 

Minimumloon iets gestegen

Door inflatie en door het stijgen van het algemene prijspeil, moet het minimumloon ook meestijgen. Dit gebeurt om de koopkracht van de werknemers die op het minimum zitten te waarborgen. Per 1 juli gaat het minimum maandloon voor een werknemer vanaf 21 jaar oud naar 1.680 euro. Tot 1 juli was het minimum 1.653,60 euro. Dit is gebaseerd op een minimum uurloon van 10,77 euro (bij een 36-urig werkweek).

De huren zijn toch niet bevroren

De Eerste Kamer heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat huurders per 1 juli meer gaan betalen voor de huurwoning, maar het is niet gelukt. Huurders in een sociale huurwoning met een inkomen tot 43.000 euro kunnen een huurverhoging tot 5,1 procent krijgen. Met een hoger inkomen kan de huur met zelfs 6,6 procent stijgen. Er worden geen maximale bedragen vastgelegd voor vrije sector huurwoningen.

De energierekening kan lager uitvallen

Variabele energiecontracten vallen gemiddeld goedkoper uit. Het gaat om een gemiddelde verlaging van 7 procent. Per jaar betekent de verlaging van de maandlasten een jaarlijkse besparing van ongeveer 100 euro. De daling wordt veroorzaakt door de verlaagde prijzen voor olie, en dit wordt weer mede veroorzaakt door de kleinere vraag naar olie door de coronacrisis.

Spaarders met een groot kapitaal gaan de banken betalen

Normaal gesproken maak je rendement op je spaargeld door het sparen, maar het sparen kan je ook geld kosten. Per 1 juli zijn er meerdere banken die een negatieve rente in rekening brengen voor spaarders met een groot bedrag op de rekening. Het gaat bijvoorbeeld om een rente van -0,5 procent bij een kapitaal vanaf 100.000 of 1.000.000 euro. Er zijn ook banken die nu nog geen negatieve spaarrente in rekening brengen, maar het wel overwegen.

Je krijgt subsidie voor een elektrische auto

De overheid wil ons zo snel mogelijk uit de auto’s op fossiele brandstoffen hebben. Sinds 1 juli krijg je 4.000 euro subsidie bij het kopen van een elektrische auto. De auto mag niet duurder zijn dan 45.000 euro en moet minimaal 120 kilometer kunnen rijden op een volle accu. Ook bij private lease heb je recht op een tegemoetkoming. Kopers van een gebruikte elektrische auto krijgen 2.000 euro aan subsidie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-07-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie